Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Ciasto z czereśniami
Składniki:
Ciasto:
– 20 dag masła
– 16 dag cukru
– 1 torebka cukru waniliowego
– szczypta soli
– 4 jajka
– 20 dag mąki pszennej
– 4 dag mąki ziemniaczanej
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– ½ kg czereśni
Kruszonka:
– 11 dag mąki
– 7 dag masła
– 7 dag cukru
– łyżeczka cukru waniliowego
Wykonanie:
Utrzeć masło z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, kolejno wbijać jajka. Do gładkiej masy przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie
wymieszać. Przełożyć ciasto do tortownicy, na nim ułożyć czereśnie. Wyrobić kruszonkę i posypać nią ciasto. Piec 45 minut
w temp. 170°C.
Przesłane przez Ryma