Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Mazurek z wiśniami i masą krówkową
Składniki ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru
150 gram zimnego masła
2-3 łyżki bardzo zimnej wody
Składniki dodatkowe:
puszka gotowej masy korówkowej (może być czekoladowa, toffi)
wiśnie (ja brałam paczkę wiśni mrożonych)
2-3 łyżki śmietany 30%
Wykonanie:
Mąkę, masło i cukier siekamy na stolnicy i ucieramy palcami. Dodajemy wodę i szybko zagniatamy. Owijamy ciasto folia i wkładamy do lodówki na 30 minut. Rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wylepiamy na prostokątną lub okrągłą wysmarowana masłem formę. Pieczemy około 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Na wystudzone ciasto nakładamy odsączone wiśnie. Gotową masę korówkową miksujemy ze śmietaną na gładka masę, wykładamy na wiśnie. Wierzch można posypać wiórkami kokosowymi lub startą czekoladą.
Smacznego!
Przesłane przez markaz