Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
3 Bit
Składniki:
7 dużych paczek herbatników (petit beurre)
masa kajmakowa gotowa ze sklepu
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
0,5 l mleka
2 śnieżki lub śmietan fix (z dodatkiem śnieżki ma lepszy smak)
2/3 kostki dobrego masła
200 ml śmietanki 30% (dałam 300 ml)
tabliczka mlecznej czekolady lub polewa czekoladowa mleczna
Wykonanie:
Gotową masę kajmakową na chwilę przed otwarciem, zalecam zanurzyć w ciepłej wodzie, to znacznie ułatwi wyłożenie masy na spód herbatnikowy. Budynie ugotować w 0,5 l mleka, ostudzone połączyć z masłem (mikserem lub poprzez ucieranie – do uzyskanie gładkiej masy). Śmietankę ubić na sztywno ze śnieżkami.
Ułożenie na blaszce:
spód formy obłożyć herbatnikami
masa kajmakowa
herbatniki
masa budyniowa
herbatniki
bita śmietana
herbatniki
roztopiona czekolada
Gotowy placek włożyć w chłodne miejsce na kilka godzin przed spożyciem.
Smacznego!
Przesłane przez kate83