Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Ciasto biało-czarne z makiem
ciasto makowe:
50 dag maku
30 dag cukru
25 dag margaryny
5 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 łyżka mielonej kawy
10 dag rodzynek
Mak zaparzyć,zmielić.
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać kakao, kawę, mąkę, mak i bakalie.Ubić pianę z białek i wymieszać wszystko z masą makową.Ciasto wylać ma wysmarowaną dużą blaszke i piec 20 minut w temperaturze 180 st.
ciasto biszkoptowe
5 jajek
0,5 szklanki maki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka.Ciasto wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia.Ciasto wylać na warstwę makową i piec dalej ok.25 minut w temperaturze 180 st.Zimne ciasto polać rozpuszczoną czekoladą i posypać kokosem.
Przesłane przez diana