Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Babka grecka
Składniki:
* 2 szklanki mąki
* 4 jajka
* 3/4 kostki masła
* 1 1/4 szklanki cukru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* aromat waniliowy
* 10 dag czekolady mlecznej
* migdały
Wykonanie:
Masło utrzeć na puch. W osobnym naczyniu ukręcić kogel-mogel z żółtek i szklanki cukru. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać resztę cukru. Masło utrzeć z koglem-moglem, następnie na przemian dodawać partiami pianę z białek i mąkę, wlać olejek waniliowy.
Ciasto wyłożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 °C.
Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić w formie. Po 5 min wyjąć na talerz, obsypać utartą czekoladą i rozdrobnionymi migdałami. Po 20 min przykryć babkę pokrywką do tortów lub miską i zostawić na kilka godzin.
Przesłane przez Madzi_czer