Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Rurki z babcinego przepisu
Składniki:
0,5kg tłuszczu ( po rożnych kombinacjach masło+smalec najlepiej wychodzi)
1 kg mąki pszennej
10dkg drożdży
12 łyżek mleka
2-3 jajka
2 łyżki cukru
szczypta soli
Jakaś twarda marmolada do przekładania
Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć dodać z łyżeczkę cukru, ciepłe mleko. Rozetrzeć drewnianą łyżką, zostawić do wyrośnięcia( w jakimś wyższym naczyniu bo potraja objętość.
Mąkę posiekać z tłuszczem, rozdrobnić palcami, dodać rozczyn, jajka, resztę cukru, szczyptę soli. Wyrobić dokładnie ciasto. Gdyby było za twarde dodać trochę mleka. Ciasto jak na pierogi. Po wyrobieniu ciasto zawijamy w ściereczkę i wrzucamy do gara z zimną odstaną wodą w temp pokojowej( najlepiej studzienną )
Jak ciasto wypłynie ( babci po godzinie mi max po 15min )wyłożyć na stolnicę obtoczyć mąką, rozwałkować placek ok 0,5cm kroić prostokąty, nakładać nadzienie i zawijać rurki.
Dla uproszczenia można wyciąć większy prostokąt, wzdłuż nałożyć nadzienie i zawinąć dłuuugą rurkę, którą później tniemy na mniejsze kawałki.
Przed włożeniem do piekarnika smarujemy rozmieszanym jajkiem i posypujemy cukrem.
Pieczemy do zrumienienia w 180st
Najlepsze na 2-3 dzień jak trochę zmiękną.Ja trzymam je w jakimś chłodniejszym miejscu.
Przesłane przez Czorcik