Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Tort/placek z truskawkami
Składniki:
Biszkopt jaki kto lubi
MASA:
0,5l mleka
cukier waniliowy
6 żółtek
12 łyżek cukru( można dać troszkę mniej)
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2,5 łyżki mąki pszennej
kostka masła( w oryginale 2 ale jak dla mnie to za dużo )
Wykonanie:
Żółtka ucieramy z cukrem na gładki krem, dodajemy mąki i trochę mleka. Resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy masę żółtkową i gotujemy budyń. ( ten z torebki to żałosna namiastka uwierzcie mi )Trzeba bardzo szybko i dokładnie mieszać bo robią się „kluchy” Ja to robię mikserem ale przeważnie zawsze mi się przypala
Jak masa wystygnie ucieramy z masłem.
W oryginale biszkopt z tortownicy przekładany był warstwą masy a na to świeże truskawki później biszkopt i masa na wierzchu+ truskawki do dekoracji.
Ja w sezonie robię tak, że piekę prostokątny biszkopt, na to wykładam masę a na nią w rzędach truskawki. Mocno schłodzona masa smakuje super.
Przesłane przez Czorcik