Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Mazurek
Składniki:
25dag cukru
50dag mąki
margaryna
1łyzeczka proszku
4 żółtka
2 łyżki kakao
cukier waniliowy
Wykonanie:
Wyrabiamy kruche ciasto i dzielimy je na 3 części. Do jednej części dodajemy kakao
Do przełożenia:
4 białka pozostałe z ciasta
20dag cukru pudru
15dag orzechów włoskich posiekanych
marmolada/dżem
Wykonanie:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę
Na blachę wykładamy białe ciasto, smarujemy je dżemem. Na dżem wykładamy połowę piany z białek i posypujemy ją połową orzechów. Na tę warstwę ścieramy ciemne ciasto. Na nie wykładamy resztę piany+orzechy i ścieramy białe ciasto na wierzch.
Pieczemy ok 35-40min w 180st( w zależności od piekarnika)
Przesłane przez czorcik