Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl

Puszysty Murzynek


Składniki i wykonanie:
– 1/2 kostki margaryny (nie masła)
– szklanka cukru
– nieco mniej niż pół szklanki wody
– 3 łyżki mocnego kakao
Razem rozpuścić i zagotować.Do ciepłej masy dodać:
– 3/4 szkl mąki
– 1/2 szkl wiórków kokosowych (jeśli ktoś nie lubi wiórków-uzupełnić mąką)
– 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 żółtka
– ew rodzynki jeśli ktoś lubi

Dokładnie wymieszać,do ciasta dodać:
– pianę ubitą na sztywno z 4 białek
Przelać do wysmarowanej i wysypanej bułką formy (u mnie okrągła 21cm).W ciasto wkładać wiśnie z kompotu(bez pestek) ub całe wiśnie z konfitury.Latem można wkładać świeże wiśnie(bez pestek),ale muszą być obtoczone w mące ziemniaczanej.Piec ok 30 min w 180st.Do suchego patyczka.Można posypać pudrem lub polać polewą czekoladową (przepis ponizej).
Ciasta nie nalezy zbyt długo piec,żeby nie wyschło.Jest niezwykle puszyste,długo świeże i wilgotnawe.Rozpływa się w ustach.Doskonałe zarówno na codzień jak i z polewą na Święta.
Smacznego

P.S.
Polewę polecam zrobić tak:
1/4 kostki margaryny
1/2 szkl. cukru
1/4 szkl. wody
2 łyżki kakao
Wszystko zagotować i po ostudzeniu polewac ciasto.
Przesłane przez mamabeata