Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Rolada jabłkowa
Składniki:
1 szkl mąki pszennej
1 szkl cukru ( można dać niepełną)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek
ok 1kg jabłek
Wykonanie:
Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy mąkę z proszkiem mieszamy na wolnych obrotach żeby składniki się połączyły .Nie ma potrzeby ubijania osobno białek.
Na prostokątną blaszkę wykładamy papier do pieczenia( koniecznie) na niego kroimy w półplasterki jabłka, posypujemy odrobiną cukru (jak kwaśne) i cynamonem jak ktoś lubi. Na wierzch wylewamy gotowe ciasto i pieczemy jak biszkopta.
U mnie początkowo 180st później 160 już do końca.
Po upieczeniu wyjmujemy i wykładamy na ściereczkę (wywalamy zwyczajnie z blaszki) i za pomocą ściereczki jeszcze gorącą zwijamy roladę. Posypujemy cukrem pudrem.
Z jabłkami trzeba uważać, jak są zbyt soczyste/wodniste może wyjść zakalec. Lepsze są jabłka kruche, twardsze.
Jak się da więcej cukru rolada lubi pękać przy zwijaniu co nieestetycznie może wyglądać. Jak się zmniejszy ilość cukru rolada jest bardziej elastyczna i mniej słodka przy okazji.
Przesłane przez Czorcik