Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Włoski deser tiramisu
składniki:
biszkopty „bagietki”
50 dag sera mascarpone lub dobrze zmielonego białego sera
5 jajek
5 łyżek cukru pudru
kawa, kieliszek koniaku/wódki
czekolada w proszku
Wykonanie:
Zmiksować 5 żółtek z 5 łyżkami cukru i stopniowo dodawać sera.Białka ubić osobno i delikatnie wymieszać z masą z żółtek i sera.Odstawić w chłodne miejsce.Zaparzyć dobrego gatunku kawę, dodać alkohol.W szklanym żaroodpornym naczyniu ułożyć namoczone w kawie biszkopty i polać masą serową. Znowu ułożyć biszkopty nasączone kawą. Następnie polać wszystko masą tak by przykryła biszkopty. Wierzch posypać czekoladą i wstawić do lodówki. Podawać bardzo schłodzony.
Przesłane przez Siberia