Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Babka cytrynowa
Składniki:
6 jajek
25 dag masła
2 szklanki cukru-pudru
2 szklanki mąki krupczatki
1 cytryna
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Masło utrzeć, dodawać stopniowo po żółtku i cukier puder, utartą skórkę z cytryny i sok. Ucierać na gładką pulchną masę. Następnie, dodawać po łyżce, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Piec około 50min w 180st.
Polukrować gorące ciasto. (pół szklanki cukru pudru wymieszać z sokiem z cytryny – sok wlewać do cukru po troszku do uzyskania konsystencji gęstej śmietany).
Ciasta wystarcza na dwie podłużne, cienkie blaszki o wymiarach około 6x25cm. Blaszka wyłożona papierem do pieczenia lub wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką tartą.
—————————
Do ciasta, przed pieczeniem, można wrzucić kilka cienkich cząstek jabłka.
Przesłane przez *anika*