Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Szarlotka z budyniem
Składniki:
Ciasto:
25 dag mąki tortowej
25 dag mąki krupczatki
1 szklanka cukru
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 małe cukry waniliowe
1 kostka margaryny
Masa:
2 budynie (na 0,5 litra mleka)
1,5 kg jabłek winnych (kwaskowatych) np. szare renety albo antonówki
Wykonanie:
Ciasto:
Zagnieść ciasto. 1⁄3 ciasta zamrozić.
Masa:
Ugotować budynie, dodając trochę mniej mleka, by były gęstsze. Jabłka obrać i pokroić w plastry lub cząstki.
Ciasto rozgnieść na blasze, ułożyć jabłka, a na wierzch wylać przestudzony budyń. Na wierzch zetrzeć na grubej tarce zamrożone ciasto. Piec ok. 50-60 min do zrumienienia.
Przesłane przez *anika*