Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Waniliowy blok czekoladowy
Składniki:
200g mleka w proszku
100g cukru
op. cukru waniliowego
75g masła
pół szklanki wody
200g mieszanki bakaliowej ( u mnie orzechy laskowe, migdały bez skórki i rodzynki)
50g suszonego ananasa
Wykonanie:
W małym garnku rozpuszczamy na niewielkim gazie masło, cukier i wodę, pod koniec rozpuszczania dodajemy cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W dużym naczyniu (garnku lub misce) mieszamy mleko w proszku i wszystkie bakalie i powoli, mieszając wlewamy do tego lekko ciepłą zawartość małego garnka. Bardzo dokładnie mieszamy (UWAGA: nie wyjeść zbyt dużo masy z garnka – trzeba mieć silną wolę, bo taka ciepła jest pyszna ) i od razu przekładamy do lekko natłuszczonej formy dowolnego kształtu. Szczelnie owijamy folią (żadne zapachy z lodówki nie mogą się dostawać!) i schładzamy najlepiej dobę.
Przesłane przez Dorotka777