Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Jabłecznik z budyniem
Składniki:
500 g mąki tortowej
1 szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
250 g margaryny
1 całe jajko
2 żółtka
1,5 kg jabłek
1 surowa galaretka agrestowa
3 szklanki mleka
2 budynie waniliowe
wiorki kokosowe
2 białka + 0,5 szklanki cukru
1 kisiel wisniowy
Wykonanie:
Mąkę,cukier, margarynę,proszek do pieczenia posiekać nożem,
dodać jajko iżółtka i zagniesć ciasto.Włożyć na 10 minut do zamrażalnika.Jabłka obrać, zetrzeć, odcisnąć sok.Suche owoce zmieszać z surowa galaretka.Dużą blaszkę wysmarowac masłem i wyłozyc kruche ciasto.Na ciasto dac starte jabłka.2 szklanki mleka zagotowac,w pozostalym mleku rozrobić budymie,dodać 5 lyżek cukru.Do gotujacego mleka wlać budyń, mieszac aż zgestnieje i wsypać do niego 100 gram kokosow.Gorącą masę wylać na jablka.2 bialka ubić z 0,5 szklanki cukru,a na koniec dodać surowy kisiel.Piankę wylożyc na budyń i gęsto posypać wiorkami kokosowymi.Ciasto wstawic do nagrzanego do 200*C piekarnika i piec ok.1 godziny.Ciasto kroić dopiero po ostygnięciu,gdy budyn zastygnie.
Nadesłane przez diana