Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl

Jabłkowo-galaretkowa pokusa


Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku

Masa jabłkowo–galaretowa:
3 galaretki wiśniowe
8 – 9 jabłek

Masa budyniowa:
1 litr mleka
3 budynie o smaku toffi
3 łyżki mąki pszennej
1 margaryna palma
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy

Posypka kokosowa:
20 dkg kokosu
1/2 kostki margaryny
3 łyżki cukru

Wykonanie:

Biszkopt:
Białka ubić na sztywno. Dodawać stopniowo cukier i po jednym żółtku, dalej ubijać, aż masa będzie gładka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiewać przez sitko do masy i delikatnie mieszać łyżką. Ciasto piec do 170st/25 minut.

Masa jabłkowo-galaretkowa:
Galaretki rozpuścić w półtora litra wody. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do ciepłej galaretki dodać starte jabłka i wymieszać. Masa ma być dobrze tężejąca gęsta, gdy będziemy wykładać na biszkopt.

Masa budyniowa:
Z litra mleka odlać 1szkl. i wymieszać w niej budynie i mąkę, a resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Budyń wystudzić. Margarynę utrzeć mikserem i dodawać po łyżce zimny budyń. Utrzeć na gładką masę.

Posypka kokosowa:
Do garnka wkładamy wszystkie składniki i smażymy na złoty kolor na wolnym ogniu CAŁY czas mieszając. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Przełożenie ciasta:
Na biszkopt wykładamy tężejącą galaretkowa masę i wkładamy do lodówki. Następnie na masę wykładamy masę budyniową, posypujemy zimną posypką kokosową.



Przesłane przez nanci