Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Sernik na czekoladowym spodzie z musem malinowym
Składniki:
Czekoladowy spód:
65 g ciemnej czekolady
65 g miękkiego masła
50 g drobnego cukru
1 jajko
40 g mąki
Masa serowa:
500 g sera twarogowego zmielonego
500 g sera mascarpone
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 szklanki cukru
5 jajek
150 ml śmietanki kremówki 36% lub 30%
cukier waniliowy
Mus malinowy:
150 g malin (mogą być mrożone) + 2 łyżki cukru
Wykonanie:
Mus malinowy:
Maliny świeże dokładnie zmiksować, następnie przetrzeć przez sito bezpośrednio do miseczki. Ziarenka z sitka wyrzucić, a pozostały w miseczce mus wymieszać z cukrem. Gdy robimy z mrożonych (ja tak robiłam), podgrzewamy maliny z cukrem na wolnym ogniu dość długo, aż się rozgotują i zredukują do gęstego sosu.
Czekoladowy spód:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Czekoladę połamać na kostki, roztopić, ostudzić (ma być lekko ciepła). Masło ucierać z cukrem aż będzie puszyste (około 7 minut). W innej miseczce ubić na pianę jajko. Połączyć wszystkie składniki delikatnie mieszając: najpierw utarte masło z ostudzoną czekoladą, następnie z przesianą mąką, a na koniec z ubitym jajkiem. Gładką masę przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez ok 10 minut (na wierzchu ma pojawić się skorupka), wyjąć z piekarnika.
Masa serowa:
Do misy miksera włożyć ser twarogowy razem z serem mascarpone i mąką. Ucierać mieszadłem miksera przez około 2 – 3 minuty. Stopniowo dodawać cukier cały czas miksując na małych obrotach. Wbijać kolejno jajka miksując wolno. Na koniec zmiksować ze śmietanką i cukrem waniliowym. Masę wyłożyć ostrożnie na podpieczony czekoladowy spód. Na wierzch wykładać po łyżeczce mus malinowy starając się rozprowadzić go, tzn. „kłaść” na powierzchni, a nie zanurzać go w masie serowej. Cieniutkim patyczkiem lub najlepiej wykałaczką zrobić kilkanaście ósemek w masie serowej, rozprowadzając mus malinowy po powierzchni i tworząc fantazyjne wzorki.
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Tortownicę z sernikiem wstawić do większej formy do pieczenia, w którą wlać wrzącą wodę. Tortownica ma być zanurzona do połowy w wodzie. Całość wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut w 175 stopniach. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez 60-70 minut. Sernik należy studzić powoli przy otwartych drzwiach piekarnika.
Dzięki parze wytworzonej przez wode sernik nie popęka i nie zbrązowieje. Ja robiłam tak, że wlałam wodę (ok. 1,5 litra) do tej głębokiej blachy z piekarnika i umieściłam ją niżej, wyżej blachę z sernikiem. Niekoniecznie trzeba zanurzać tortownicę w wodzie, głównie chodzi o to aby w piekarniku była para wodna.
Przesłane przez Aaasi@