Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Ciasto marchewkowe Maniunie
Składniki:
– 300g zmielonych orzechów włoskich (ewentualnie migdałów),
– 300g startej surowej marchewki,
– 300g cukru (najlepiej pudru),
– 6 jajek,
– sok z jednej cytryny,
– starta skórka z tejże cytryny,
– 2 czubate łyżki mąki,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Jak przyrządzić?
Białka ubić na sztywno.Osobno utrzeć żółtka z cukrem.
Do żółtek dodać marchewkę, orzechy/migdaly,sok,skórkę,makę,proszek do pieczenia i dokladnie wymieszac.Następnie dodawać białka,delikatnie mieszjąc (np.widelcem, albo łyżką).
Piekarnik nagrzać na 180 stopni i piec 55- 60 min.,ale od 45 min.należy uwazac!!!Ciasto przelać do wysmarowanej masłem foremki.
Potrzebne przybory:
Mikser-najlepiej jednak wielofunkcyjne robot kuchenny,bo on załatwi za nas wszystko i wykonanie nie pochłonie aż tyle czasu,kilka naczynek podrecznych,do przechowania skłądników pośrednich i blaszka o średnicy 24 lub 26 cm,okrągła.
Jak podawać?
Jeśli chodzi o podawanie już gotowego ciasta to jest kilka możliwości:czasem sie zdarzy,że to ciasto sie przypali,wtedy można to zakamuflować polewą z czekolady,najlepiej pół na pół mlecznej z gorzką.Ciasto wyśmienicie też smakuje z bitą śmietaną i eierkoniakiem.
Uwagi:
Najlepiej jest zetrzeć marchewkę na tarce do ziemniaków
Przesłane przez Maniunie