Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Ciasto z musem czekoladowym
Składniki:
Spód:
150 g masła
150 g połamanej na kostki gorzkiej czekolady
5 dużych jajek
1 łyżka kakao
175 g drobnego cukru do wypieków
Mus czekoladowy:
150 g cukru
3 jajka (oddzielnie żółtka od białek) + 3 żółtka
1 łyżka kakao
200 ml śmietanki kremówki
100 g niesolonego masła
250 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Spód:
W rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając, rozpuścić masło z czekoladą. Ostudzić. Zmiksować żółtka z kakao, dodać do ostudzonej czekolady i wymieszać.
Mikserem ubić białka na sztywną pianę, dodawać partiami cukier i miksować przez 2 – 3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.
Ubite białka wymieszać z masą czekoladową i wlać do przygotowanej formy, piec przez 25 – 30 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie (ciasto opadnie, tworząc wgłębienie, które wypełnimy musem). Nie wyjmować z formy.
Mus czekoladowy:
Do metalowej miski wsypać 50 g cukru, dodać 6 żółtek, kakao i śmietankę. Miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą. Mieszać drewnianą łyżką aż masa zgęstnieje (u mnie trwało to z 10 minut). Zdjąć miskę z garnka, dodać pokrojone w kostkę masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać aż składniki się roztopią i połączą ze sobą. Przestudzić. Wymieszać z białkami ubitymi na pianę z pozostałym cukrem. Mus wylać na spód, wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przesłane przez Aaasi@