Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Ślimaczki
Składniki:
0,5kg mąki
2 jajka
1 żółtko
4 dag drożdży
0,5 szkl mleka
1 łyżeczka cukru (daję więcej 4-5)
1 cukier waniliowy
10 dag masła
pół płaskiej łyżeczki soli
Masa do wyboru:
- Serowa:
- Budyniowa:
- Z powidłami:
- Makowa:
0,5 kg sera
1/3 szklanki cukru
cukier waniliowy
1 całe jajko + 1 białko pozostałe z ciasta
rodzynki
zmiksować
2 budynie waniliowe
750ml mleka
rozrobić, ugotować i schłodzić wcześniej
marmolada/powidło słoiczek około 300ml
masa makowa (jeśli używam gotowej, to tylko z firmy Helio)
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i czekamy aż wyrosną.
Pozostałe składniki wrzucamy do miski wraz z drożdżami i roztopioną margaryną i zagniatamy ciasto, tak by odchodziło od ręki.
Kulę ciasta (można podzielić na dwie) wałkujemy by powstał duży prostokątny placek jak na roladę.
Na placku rozkładamy zimną masę i smarujemy cały dokładnie.
Później zwijamy ciasto jak na roladę i kroimy ok 2cm krążki.
Rozkładamy każdy krążek na blaszce wyłożonej pergaminem i wkładamy do ciepłego (około 50st.), ale nie gorącego piekarnika. Jak wyrosną podwyższamy temp.
Temperatura pieczenia ok. 160-170 stopni w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem do zrumienienia.
Nie czekamy aż ciasto wyrośnie! Zwijamy roladę z niewyrośniętego. Ja kroję nożem obsypanym mąką – trzeba trochę sprytu, ale szybko dochodzi się do wprawy.
Wychodzi 18-20 sztuk.
Przesłane przez *anika*