Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Sernik na zimno
Przepis1:
Składniki:
– 3 serki homogenizowane,
-4 galaretki o roznych smakach.
-owoce
Przyrzadzenie :
3 galaretki rozpuszcic w wodzie.Ostudzic i kazda oddzielnie łaczyc z serkiem.Wlac warstwami kazda oddzielnie (osobno ostudzic) w lodowce lub w zamrazarce.
Poukładac owoce.Na wierzch wlac rozpuszczona ostatnia warstwe (ostudzona).Mozna na spod polozyc biszkopty.
Przepis2:
Składniki:
– 80 dag tłustego sera białego,
– 4 żółtka,
– 1 szklanka cukru,
– 1 masło roślinne,
– 2 galaretki (zielona i czerwona),
– pół paczki rodzynek,
– 1 paczka herbatników,
– mandarynki lub inne owoce,
– zapach pomarańczowy lub cytrynowy,
– 2 łyżki żelatyny spożywczej.
Jak przyrządzić?
Przepuścić ser przez maszynke,utrzeć z masłem,żółtkami i cukrem.Rozmoczyć rodzynki.Dwie galaretki rozpuścić 1 szklanka wody na 1 torebke galaretki).Jedna galaretkę włożyć do zamrażalnika żeby mocno stężała.do masy dołączyć rozpuszczoną ostudzoną żelatynę (2 łyżki na pół szklanki wody),rodzynki,pokrojoną w kostkę galaretkę z zamrażanika i wymieszać.Na dno tortownicy wyłożyć pokruszone herbatniki.Na to wylać masę.Wstawić do lodówki na 20 min.Wyjąć,ułożyć owoce, zalać drugą galaretką.
Przepis3:
Składniki:
– 3 jaja
– 1 szklanka cukru
– 2 opakowania serków homogenizowanych waniliowych
– pół szkl. mleka
– 3 łyżki żelatyny
– 200 g masła
– galaretka w proszku o smaku jaki najbardziej lubimy
Sposób przyrządzania:
Rozbić jajka i oddzielić żółtka od białek.Żółtka utrzeć z cukrem na białą,jednolitą masę (cukier powinien się całkowicie rozpuścić, nie może 'chrzęścić’)dodać stopione ale przestudzone masło, wymieszać.Żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku,wlać do przygotowanej masy.Dodać serki homogenizowane,znów wymieszać.Ubić na sztywno pianę z białek,porcjami delikatnie dodawać ją do masy serowej-chodzi o to,żeby była jak najbardziej puszysta.Przygotowaną masę wyłożyć do płaskiej salaterki albo tortownicy i wstawić na kilka godzin do lodówki.Gdy całkiem stężeje (jak pukniesz łyżeczką powierzchnię, to łyżeczka powinna odskoczyć),zalej rozmieszaną w wodzie,tężejącą galaretką owocową.Można przedtem na masie serowej poukładać kawałki pomaranczy,ananasa czy truskawek przed wylaniem galaretki.
Przesłane przez Magdalena