Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Mięsko w zalewie
Składniki:
6 pojedynczych piersi kury (oczyszczamy, kroimy na pół – wzdłuż i na 3 części, maczamy w jajku z vegetą i obtaczamy w bułce tartej, smażymy)
Zalewa:
4 duże cebule – pokrojone w kostkę
8-10 ogórków kiszonych – pokrojonych w kostkę
półtora słoiczka koncentratu pomidorowego
kilka liści laurowych i kulek ziela angielskiego
łyżeczka soli
pól szkl. cukru
półtora szkl. oleju
2 szkl. octu
2,5 szkl. wody
Wykonanie:
Wszystko gotować do rozpuszczenia cukru, później zagotować. Mięsko włożyć do dużego naczynia np. żaroodpornej brytfanki i zalać gorącą zalewa. Trzymać w chłodnym miejscu. Najlepsze jest po 2-3 dniach, jak już się przegryzie, ale my jemy jeszcze w tym samym dniu.
Przesłane przez Minia