Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Orzechowiec
Ciasto:
• 500 g mąki
• 200 g cukru
• 200 g margaryny
• 2 jajka
• 2 łyżki miodu naturalnego
• 2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 2 łyżki mleka
Masa orzechowa:
• 250 g posiekanych orzechów włoskich
• 2 łyżki miodu naturalnego
• 100 g cukru
• 100 g masła
Prócz tego:krem orzechowy (Dr Oetker)
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z cukrem,dodać margarynę,posiekać nożem a następnie dodać jajka,miód i sodę rozpuszczoną w mleku.
Szybko zagnieść ciasto i wstawić na chwilę do lodówki.Przygotować dwie blachy.Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i wyłożyć na blachy.Jedną blaszkę ciasta upiec na złoty kolor–to będzie spód.Zagotować miód z cukrem i masłem–cały czas mieszać.Odstawić i dodać posiekane orzechy i wymieszać.Wylać ciepłą masę orzechową na drugą część ciasta i piec w temp.180OC przez 25 min–to będzie wierzch ciasta. Ciasto wyjmować z blaszek po ostygnięciu razem z papierem.Krem przygotować wg przepisu
na opakowaniu.Posmarować nim spód ciasta i przykryć wierzchem z orzechami.
Przesłane przez Madzia