Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Sałatka z zielonych pomidorów
Składniki:
1 kg pomidorów zielonych
ok. 20 dkg cebuli
sól
ocet
cukier,
pieprz w zarenkach
ziele angielskie
liscie laurowe
goździki
Wykonanie:
Ostatnie zielone pomidory, zdrowe, bez plam i uszkodzeń, po umyć pokroić w krążki. Do 1 kg pomidorów dodać ok. 20 dag cebuli, również pokrojonej w krążki. Pomidory z cebulą posolić (na 1 kg ok. 7 dag soli) i pozostawić na kilka godzin. Odsączone z solanki pomidory ułożyć w słoikach i zalać gorącą zalewą przygotowaną z jednej części wody i jednej części 6% octu. do litra takiej zalewy trzeba dodać 15 dag cukru, po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, 3 listki laurowe, 3-5 goździków.
Napełnione gorącą zalewą słoiki zamknąć i pasteryzować ok. 30 minut.
Przesłane przez Pasia251