Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Placuszki-racuszki
Składniki:
150 g maki
2 łyżki cukru
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
szczyptę soli
120 g naturalnego jogurtu
120 ml mleka
1 jajko
parę kropel ekstraktu wanilii (ewentualnie zamiast tego cukier waniliowy)
150 g borówek
olej do smażenia
oraz do wyboru syrop klonowy/miód albo cukier
Wykonanie:
Wymieszać wszystkie suche składniki, dodać jogurt, jajko i wanilie. Wymieszać. Dodać borówki i delikatnie połączyć. Smażyć na rozgrzanej i lekko natłuszczonej patelni.
Jeden placek to dwie łyżki stołowe, powinno wyjść 12 placków. Smażyć mniej więcej 1-2 minuty z każdej strony na złocisty kolor. Polać syropem/miodem lub posypać cukrem.
Mimo, ze przepis jest z borówkami i super pasują do tych placuszków, to wydaje mi się, że jakieś inne w miarę twarde owoce tez byłyby ok.
Przesłane przez Hundi