Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Sernik z Marsa
Składniki:
300g ciasteczek czekoladowych, mogą być np. petit beurre z czekoladą lub plain digestive
150 g rozpuszczonego masła
2 łyżki brązowego cukru
20 g masła, dodatkowo
300 ml śmietany kremówki
50 g mlecznej czekolady, posiekanej
4 łyżeczki żelatyny
60 ml wody (gorącej, do rozpuszczenia żelatyny)
500 g sera białego o kremowej konsystencji (trzykrotnie mielony, ewentualnie mascarpone, ricotta)
110 g cukru pudru
180 g batoników Mars, posiekanych na około 1 cm kawałeczki
Wykonanie:
Ciastka zmielić. Dodać roztopione masło i wyrobić gładką masę. Tortownicę (ok. 20-22 cm) wyłożyć folią aluminiową, następnie przełożyć masę z ciastek, dokładnie ugnieść na dnie oraz bokach tortownicy. Wstawić do lodówki na około pół godziny.
Rozpuścić dodatkowe masło z cukrem brązowym oraz dwoma łyżkami śmietany kremówki. Ostudzić powstały sos.
Roztopić czekoladę z 2 łyżkami śmietany kremówki. Odstawić.
Ubić kremówkę. Ser ubić z cukrem pudrem na gładką masę. Wymieszać z ubitą śmietaną. Wlać powoli ciepłą żelatynę, wymieszać dokładnie, dodać posiekane Marsy.
Wyjąć z lodówki tortownicę z gotowym spodem i wyłożyć na niego połowę masy serowej, następnie polać ją połową sosu maślanego i połową czekoladowego, porobić „szlaczki”. Nałożyć pozostałą część masy serowej, wygładzić i polać resztą sosu maślanego i czekoladowego znów robiąc różne „wzorki”.
Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
Przesłane przez Cicha