Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Pierogi z kapusta i grzybami
Składniki:
Farsz:
półtora kg. kapusty kwaszonej
750g pieczarek
cebula
Ciasto:
4 x półtora kubka wrzątku
2 kg mąki
Wykonanie:
Kapustę poszatkować, wrzucić do dużego garnka, zalać woda do 3/4 wysokości kapusty, posolić, dodać 6 liści laurowych, 12 kulek ziela angielskiego i gotować 3-4 h na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w kosteczkę. Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dodać pokrojone pieczarki, gotować do miękkości, na końcu wrzucić kostkę rosołową. Dodać do kapusty, wymieszać i podgotować jeszcze z pol godziny.
Do miski sypiemy około pol kg mąki i zalewamy półtora kubka wody, mieszamy widelcem. Wyrzucamy na stół, wyrabiamy (w razie potrzeby podsypujemy mąką) – odstawiamy przykryte ściereczka na 15 min.
Przesłane przez Minia