Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Szarlotka
składniki:
4 szkl. mąki
3 żółtka
3/4 kostki margaryny
1 szkl. cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
10 jabłek
Ciasto:
1. Mąkę z margaryną posiekać nożem.
2. Żółtka , cukier, cukier waniliowy roztrzepać ze śmietaną.
3. Do mąki dodać resztę składników i wyrobić ciasto .
4. Wstawić do lodówki na ok. pół godziny.
5. Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce.
6. Połowę ciasta wyłożyć cienko do nasmarowanej tłuszczem foremki i
poukładać jabłka.
7.Przykryć drugim ciastem i ponakłuwać widelcem.
[ ja wierzch ciasta smaruję jeszcze lekko białkiem ]
8. Piec w temp. 200-220 stopni przez ok. 20-30 minut
Przesłane przez EwaG