Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Tarta serowa
Składniki:
Ciasto:
1 i 1/4 szklanki mąki
2 łyżki cukru
szczypta soli
3 łyżki lodowatej wody
pół kostki zimnego masła (125 g), pokrojonego w kawałki
Masa:
250g twarogu (okrągły, półtłusty)
4-6 łyżek mascarpone (daję więcej)
4 jajka (jeśli małe daję 5)
szklanka cukru (pół na pół cukier puder i cukier trzcinowy)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać masło, 3 łyżki wody, połączyć. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i schładzać w lodówce przez godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt krążka. Przenieść na blachę (ja mam tortownicę). Podpiec ciasto przez 10 minut w 180C.
Ser zmiksować z żółtkami, połową cukru i mąką ziemniaczaną. Białka ubić z resztą cukru, połączyć z serem. Masę wylać na podpieczone ciasto. Piec 45 min. w 190C.
Można dodać morele. Oprószyć cukrem pudrem.
Przesłane przez Siberia