Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl

Babka bananowa


Składniki:
2 szklanki mąki tortowej
6 łyżek (12 dag) masła
2 jaja
1 szklanka cukru lub mniej
łyżeczka sody oczyszczonej
4 łyżki mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
3 duże lub 4 mniejsze dojrzałe banany

Wykonanie:
W miseczce rozdrobnić widelcem obrane, miękkie banany. W drugiej misce wymieszać mąkę tortową z proszkiem do pieczenia. Sodę rozpuścić w mleku. Masło utrzeć z cukrem oraz dodawanymi po jednym jajkami a następnie, stale ucierając dodawać mąkę z proszkiem, mleko z sodą i masę bananową.
Kolejność jest ważna, wtedy ciasto dobrze wyrośnie i będzie „puszyste”.
Wyłożyć pergaminem do pieczenia formę na babki z kominkiem lub wąską, długą, keksową, przełożyć do niej ciasto. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu można polać masą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem. To ciasto jest dość „wilgotne” i długo pozostaje świeże.

Przesłane przez Anna