Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Bułeczki
Składniki:
2,5 szkl. maki razowej, żytniej itp (na żytniej bardziej mi smakowały i tak sie nie kruszyły)
1 szkl. maki pszennej
pół szkl. zmielonego siemienia lnianego
15g świeżych drożdży
3/4 szkl. mleka
pół szkl. wody
szczypta soli
1,5 łyżki oleju/oliwy
1 jajko
Wykonanie:
Robimy zaczyn (ciepłe mleko, pokruszone drożdże, ociupinka cukru i mąki pszennej – nakrywamy i odstawiamy na 10 minut). Do miski wsypujemy mąki, siemię, sól i mieszamy łyżką, wlewamy olej, jajko, wodę i zaczyn. Mieszamy mikserem z końcówkami spiralnymi. Ciasto jest klejące, ale można podsypać mąką. Uformować kulkę, posypać mąką, włożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2h. Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 12-14 kawałków, formujemy bułki, smarujemy mlekiem i posypujemy np. sezamem. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem ok. 15-20 minut w 180 stopniach. Na następny dzień bułki można podgrzać w mikrofali lub piekarniku, będą wtedy jak świeżo upieczone.
Przesłane przez Minia