Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Orzechowiec (sneakers)
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
20 dag margaryny
2 jaja
2 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa orzechowa:
12 dag masła lub margaryny
10 dag cukru
2 łyżki miodu
30 dag orzechów
Krem Karpatka
Wykonanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na pół, rozwałkować na dwa placki. Każdy piec przez ok. 30 min w 170 st.
Masa orzechowa:
Wszystkie składniki podgrzewać w rondelku. Po rozpuszczeniu masła i miodu gotować ok. 3 minuty. Masę orzechową wylewamy na jeden placek i rozprowadzamy równo na ok. 15 minut przed końcem pieczenia. Krem karpatka wg przepisu na opakowaniu. Po ostudzeniu przekładamy placki gotowym kremem karpatka lub innym dowolnym kremem budyniowym.
Przesłane przez Aaasi@