Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Zupa zbója
Składniki:1/2 kg mięsa mielonego
2-3 ząbki czosnku
3 kostki rosołowe
1 duża marchew
1 duża cebula
5 ziemniaków
1 puszka czerwonej fasoli
1 mała papryka
łyżeczka kminku,majeranku,papryki słodkiej,papryki ostrej,tymianku,sól,pieprz
Wykonanie:
Do mięsa dodać sól, pieprz,ewentualnie jajko,dobrze wyrobić,zrobić z niego kulki wielkości orzecha laskowego.
Do garnka wlać 1,5 – 2 l. wody.Rozpuścić w niej kostki rosołowe,wrzucić marchew pokrojoną w kostkę i cebulę posiekaną drobno i podsmażoną na patelni.Potem dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.Gdy ziemniaki będą półmiękkie dodać mięsne kulki.Kiedy kulki wypłyną na wierzch (lepiej spróbować czy się ugotowały),dodać odcedzoną fasolę i pokrojoną w paseczki paprykę.Dodać przyprawy i zasmażyć tak, jak flaki (zasmażka z mąki).Na koniec dodać 2-3 ząbki czosnku
Przesłane przez jpik