Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Torcik
Składniki:
Biszkopt:
5 jaj
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka octu
6 łyżek mąki tortowej
szklanka cukru
Masa:
2 śmietany kremówki po 200ml
1/2 szkl cukru
galaretka wiśniowa
łyżeczka żelatyny
Wykonanie:
Składniki na biszkopt :
Białka ubić ze szklanką cukru.Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet,wymieszać aż zacznie rosnąć. Połączyć masę żółtkową z ubitymi białkami i mąką. Lekko wymieszać .Przelać do tortownicy, piec 30-40min w 160 stopniach. Ostudzony nasączyć wodą z cytryną.
Składniki na masę:
Galaretkę rozpuścić w 250ml wody ,dodać łyżeczkę żelatyny .Przestudzić. Śmietany zmiksować z cukrem. W trakcie ubijania śmietany dodawać tężejącą galaretkę. Odstawić na ok 2h do schłodzenia.
Biszkopt przekroić na dwie części i każdą przesmarować kremem. Całość dekorować wedle uznania.
Przesłane przez Agueda