Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Ciasto oczy carycy
Składniki:
Ciasto białe:
6 białek
1,5 szkl. cukru
1 szkl.mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/3 szkl. oleju
Ciasto ciemne:
6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szkl. oleju
Krem karpatkowy:
05l. mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
cukier waniliowy
kostka masła
Ponadto:
2 galaretki truskawkowe
Wykonanie:
Ciasto jasne:Białka ubić na sztywno z cukrem.Dodać pozostałe składniki.
Ciasto ciemne:Żółtka utrzeć z jajkami i cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem , 2 łyżki kakao i olej. Na blachę wykładać na przemian ciemne i jasne ciasto.Wymieszać widelcem(przeciągnąć). Piec ok 30 min w tem 180st.
Masa karpatkowa:Ze składników zrobić budyń, jak wystygnie dodać 1 kostkę masła i zmiksować.
Po upieczeniu przekroić ciasto na dwa placki. Na jednym położyć krem karpatkowy. Na krem ułożyć biszkopty nasączone w kawie. Między ciastka wyłożyć mocno tężejącą czerwoną galaretkę( 2 galaretki rozpuszczone w pół litra wody). Na galaretkę wyłożyć resztę kremu. Przykryć drugim plackiem.
Przesłane przez Dorotka777