Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Ciasto toffi
Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki
1/2 szklanki cukru pudru
12,5 dag margaryny (pół kostki)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
15 dag miodu (prawdziwego)
2 jajka
Masa:
0,5 litra śmietanki 30%
3 łyżeczki żelatyny
3-4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Polewa:
1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego
10dag orzechów włoskich lub migdałów
Wykonanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części i piec po ok. 15 – 20 min.
Masa:
Śmietanę ubić, żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody lub mleka (1/4 szklanki), ostudzoną wlać do śmietany, wymieszać mikserem. Dodać 3-4 łyżki cukru pudru i cukier waniliowy.
Polewa:
Mleko w puszce (zanurzyć puszkę w gorącej wodzie) gotować 4 godziny. Gdy ostygnie otworzyć puszkę. Posmarować placek i posypać posiekanymi, podprażanymi orzechami lub migdałami.
Przesłane przez *anika*