Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Tort Rafaello
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
1/2 litra śmietanki 30-36%
2 śmietanki w proszku „Śnieżki”
1 i 1/2 białej czekolady
20 dag wiórek kokosowych
Wykonanie:
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, następnie ocet i pianę z białek. Delikatnie zamieszać. Wylać na posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą tortownicę. Piec w temp.220C.
Śmietanę 30% ubić ze „Śnieżką”. Białą czekoladę rozpuścić na parze i wlać do ubitej śmietany. Dodać kokos. Szybko zamieszać i od razu wyłożyć na rozkrojony i naponczowany (wodą, ew. bardzo lekką herbatą, żeby nie zabarwić ciasta) biszkopt.
Przesłane przez *anika*