Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Gryczane kotleciki
Składniki:
1 szklanka kaszy gryczanej
1,5 szklanki wody
100g twarogu
2 jajka
łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki bułki tartej
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Zagotować wodę z solą, wsypać kaszę, gotować 30-35 minut, podstawiając pod garnek siatkę ochronną (zwłaszcza na płycie ). Gdy kasza zgęstnieje, dodać zmielony twaróg, jajka, cukier – dokładnie wszystko wymieszać. Formować na posypanej tartą bułką desce małe kotleciki, obtaczając w tartej bułce. Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu z oby stron na rumiano. Na gotowych kotlecikach położyć łyżkę gęstej, świeżej śmietany. Można podawać również do barszczów i czystych zup.
Przesłane przez Agacior