Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Ciasto z marchewką
Składniki:
Ciasto:
1 1/4 szkl. przesianej mąki
1 1/2 szkl. cukru
2 łyżeczki sody
1 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soli
1 szkl. oleju
3 jajka
1/2 szkl. mleka
1 1/2 szkl. wiórków kokosowych
2 szkl. startej marchwi
3/4 szkl. siekanych orzechów (najlepiej włoskich)
1/2 szkl. rodzynek
Polewa:
1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelfia 100g
2 łyżki masła
2 łyżki mleka
cukier waniliowy
szczypta soli
do 1/2 szkl. cukru pudru
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Foremkę (tortownica) wysmarować olejem i wysypać mąką.
Wymieszać cukier, mąkę, sodę, cynamon, gałkę i sól. Dodać olej, jajka, mleko i marchew. Wymieszać wszystko mikserem na wolnych obrotach aż wszystko stanie się mokrą masą. Dodać wiórki kokosowe, orzechy i rodzynki. Włożyć do przygotowanej formy i piec w 160 stopniach przez 55-60 minut. Ostudzić.
Przygotować polewę. Zmiksować serek z masłem, dodać mleko cukier waniliowy i sól. Utrzeć na jednolita masę. Dodawać cukier puder, aby masa zgęstniała. Posmarować ciasto po ostudzeniu.
Przesłane przez eva