Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl

Tarta z truskawkami


Składniki:
180 g masła,
375 g mąki,
3 żółtka,
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej,
100 g cukru (najlepiej brązowego) lub fruktozy,
łyżeczka soku z cytyryny,
połowa paczki cukru waniliowego z prawdziwiej wanilii ( pakowanego po 10 g ),
czubata łyżka śmietany,
truskawki

Wykonanie:
Do dużej miski wsypujemy suche produkty i delikatnie ze sobą łączymy. Masło, wcześniej wyjęte z lodówki, kroimy na kawałeczki i dorzucamy do ciasta. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie, choć niezbyt długo wyrabiamy ciasto pamiętając, że ciasto kruche nie lubi być długo wyrabiane. Okrągłą formę do tarty ( około 30 cm średnicy ) lub dużą formę prostokątną smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą ( lub mąką ). Rozkładamy ciasto na formie, a właściwie wylepiamy je tak aby boki formy były też nim wyłożone. Robimy kilka dziurek widelcem i wstawiamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie myjemy i szypułkujemy truskawki. Po wyjęciu ciasta z lodówki układamy je na nim ( mniejsze w całości, większe przekrawamy na pół ). Można posypać truskawki brązowym cukrem ( najlepiej 15 minut przed końcem pieczenia ). Tartę pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Przesłane przez Asara