Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Placek kokosowy
Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
3 jaja
1 i 1/4 szklanki cukru
0,5 kostki margaryny
1 łyżeczka smalcu (lub 1-2 łyżki oleju)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
20 dag wiórków kokosowych
3 łyżki cukru
1 szklana mleka
Wykonanie:
Wiórki kokosowe włożyć do garnka, zalać szklanką mleka, dodać 3 łyżki cukru i podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając stale, aż do zagęszczenia (gdy mleko zostanie wchłonięte przez wiórka), ostudzić. Ubić żółtka z 3/4 szklanki cukru, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ucierać, dodać margarynę, ucierać dalej na końcu dodając smalec (olej). Wyrobione ciasto wyłożyć na blachę, na ciasto wyłożyć masę z wiórek, a na to wyłożyć ubitą masę z pozostałych białek i połową szklanki cukru (ubitą do białości i sztywności) i piec ok. 25 min w temp. 180-200 stopni.
Przesłane przez Kalipso