Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Torcik cappuccino
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
8 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki
3-4 płaskie łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt kokosowy:
20 dag wiórków kokosowych
5 białek
1 szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
5 żółtek
cukier waniliowy
2 szklanki mleka
2 płaskie łyżki mąki
budyń waniliowy bez cukru
3/4 szklanki cukru
Wykonanie:
Biszkopt kakaowy:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka, delikatnie wymieszać. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, na końcu kakao.
Piec 40 minut w 170 st. Po wystygnięciu przekroić wzdłuż na dwa placki.
Biszkopt kokosowy:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, wiórki, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec ok. 30 min w 170 st. w formie tej samej wielkości co poprzedni biszkopt (formę wyłożyć pergaminem i natłuścić). Delikatnie wyjąć z formy, lepiej schodzi jak jeszcze delikatnie cieple.
Krem:
Wszystko dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Na koniec dosypać 3-4 łyżki cappuccino waniliowego (samego proszku). Po wystudzeniu krem utrzeć z kostką masła (ja ucieram z polową kostki, żeby zbyt maślany nie wyszedł).
Przełożenie:
Biszkopt kakaowy nasączamy kawą z mlekiem i układamy: biszkopt kakaowy-krem-biszkopt kokosowy-krem-biszkopt kakaowy.
Wierzch polewamy gotową polewą kakaową i posypujemy prażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi lub inną posypką.
Przesłane przez Aaasi@