Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl

Tiramisu


Przepis na formę o wymiarach ok. 20×25 cm (można też zrobić w kilku osobnych pucharkach)

Składniki:

2 serki mascarpone (kupuję te z Piątnicy)
4 żółtka
5 łyżek cukru
2 opakowania biszkoptów „lady fingers” – kruche podłużne SAN
2 szklanki kawy z odrobiną likieru amaretto (jeśli nie macie likieru może być bez)
gorzkie kakao do posypania

Wykonanie:

Żółtka ucieramy z cukrem na gładką jasną masę. Dodajemy serki mascarpone i ucieramy krem.
Biszkopty moczymy kolejno w kawie (nie za długo, dosłownie zanurzamy na chwilkę aby się nie rozpadły) i wykładamy nimi dno formy. Na to wykładamy połowę kremu, potem znów warstwa namoczonych biszkoptów i na wierzchu druga połowa kremu. Wstawiamy do lodówki, aby krem zgęstniał. Wierzch posypujemy przez sitko gorzkim kakao.
Jeśli chcecie żeby kremu wyszło więcej, to można ubić pianę z 4 białek i dodać do kremu, ale ja wolę z samymi żółtkami.

Przesłane przez Aaasi@