Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Gołąbki siekane
Składniki:
mała główka kapusty (1-1,3kg)
1/2 kg mięsa mielonego
1 szklanka kaszy
1 szklanka ryżu (lub jak ktoś woli to mogą być 2 szklanki kaszy/ryżu)
3 łyżki kaszy manny
2-3 jajka
Wykonanie:
Z kapusty odkładamy kilka liści, resztę drobno siekamy, nasalamy i po chwili odciskamy. Mieszamy z mięsem, kaszą, ryżem, manną i jajkami, doprawiamy do smaku. Formujemy jak kotlety mielone, obtaczamy w bułce tartej i opiekamy na tłuszczu. Potem przedkładamy do rondla wyłożonego liśćmi kapusty, podlewamy wodą doprawioną np. Kucharkiem i dusimy na małym ogniu przez 1-1,5 godz (w zależności od wielkości gołąbków). Podajemy z sosem pomidorowym.
Przesłane przez Ania000