Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Wigilijne goląbki z kaszą gryczaną i kapustą
Składniki:
20 dag ugotowanej kaszy gryczanej (2 torebki)
8-10 liści kapusty w zależności od wielkości (kapustę wkładamy do gotującej wody z solą i parzymy kilka minut, potem kolejno odkrajamy liście)
suszone grzyby (10 dag) lub ok. 40 dag pieczarek
1 cebula
20 dag kapusty kiszonej
natka pietruszki
jajko
2 szklanki bulionu
Wykonanie:
Grzyby moczymy i gotujemy do miękkości. Gdy mamy pieczarki to kroimy w kostkę i podsmażamy. Cebulę siekamy, szklimy na oleju lub maśle. Kapustę kiszoną przelewamy wodą, aby nie była za kwaśna i odciskamy – siekamy. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy surowe jajko, doprawiamy solą, pieprzem, natką. Farsz okładamy na liściach kapusty, zwijamy jak gołąbki. Gołąbki układamy ciasno w garnku, zalewamy bulionem, tak aby całkowicie ich nie przykryć (żeby się nie rozwinęły podczas bulgotania) i gotujemy ok. 1 godziny.
Można zrobić sos grzybowy na bazie wody z moczenia grzybów – podgrzewamy, zagęszczamy mąką lub śmietaną, doprawiamy.
Przesłane przez Aaasi@