Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Chleb wiejski
Składniki:
3,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka wody
1 łyżeczka soli
1/8 łyżeczki suszonych drożdży instant
3,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej chlebowej typ 750
1,5 szklanki wody
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki suszonych drożdży instant
Wykonanie:
Pierwsze cztery składniki (mąka, woda, sól, drożdże) wymieszać w misce do czasu aż powstanie gładka masa. Spryskać olejem i przykryć ściereczką. Zostawić w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin. Następnie dodać kolejne składniki (mąka typ 750, woda, sól, drożdże). Składniki połączyć, najlepiej przy pomoc miksera. Miksować do czasu aż ciasto będzie sprężyste i gładkie. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny.
Ciasto podzielić na dwie części. Z każdej z nich można uformować owalny lub okrągły bochenek lub przełożyć do dwóch podłużnych foremek. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 1-2 godziny. Piekarnik nagrzać do temp. 220 stopni C. Chleby posypać mąką (opcjonalnie), wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut.
Przed pokrojeniem chleb powinien dobrze wystygnąć.
Przesłane przez heart