Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Lasagne z mięsem
Składniki:
50 dag mielonego mięsa (drobiowego, wieprzowego lub pół na pół z wołowym)
3 cebule
karton zagęszczonego soku pomidorowego Primo Gusto (lub koncentrat pomidorowy rozrobiony letnią wodą lub pomidory z puszki)
30-40 dag. sera – taki który się dobrze topi – ja daję mozarellę, gouda lub ementaler
bazylia
oregano
tymianek
sól
pieprz
czosnek
1 paczka makaronu lasagne
Sos beszamelowy:
ok. 2,5 szklanki mleka
3 łyżki masła
3-4 łyżki czubate mąki pszennej
odrobinę (ok. pół łyżeczki) gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
sól
Wykonanie:
Na patelni na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, wrzucamy mięso i podsmażamy rozdrabniając ciągle widelcem aby nie zlepiło się w jedną masę. Zalewamy sosem pomidorowym, dodajemy przyprawy według własnego smaku i dusimy jeszcze jakieś 5 minut. W rondelku topimy masło i dodajemy mąkę i energicznie mieszamy – robimy zasmażkę, ale pilnujemy aby się nie zrumieniła za bardzo. Pomału wlewamy mleko ciągle mieszając do uzyskania sosu beszamelowego. Powinien być gęsty, taki jak śmietana. Doprawiamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub oliwą, na dnie smarujemy odrobinę sosu beszamelowego. Układamy warstwę makaronu (nie ma potrzeby gotowania go wcześniej, makaron od sosu beszamelowego i pomidorowego będzie miękki), na to wykładamy 1/3 mięsa lub 1/2 w zależności od wielkości naczynia i znów sos beszamelowy, makaron, mięso, sos, makaron, mięso, sos, makaron, sos, starty ser żółty. Ja nie przepadam za sosem beszamelowym, więc nie zawsze go robię. Wtedy jedno opakowanie sosu dodaję do mięsa, a drugie opakowanie doprawiam czosnkiem, ziołami i zastępuję nim beszamel z przepisu.
Pieczemy około 50 minut w 170 stopniach. Jeśli ser żółty damy na samym początku to utworzy taką rumianą skorupkę, jeśli ktoś woli ser ciągnący to trzeba nim posypać lasagnie nie od razu, ale na około 10 minut przed końcem pieczenia. Ze dwa razy zastąpiłam mięso mielone dwiema podwójnymi piersiami z kurczaka. Pokroiłam je w drobną kostkę, podsmażyłam na odrobinie oliwy, dodałam cebulę, sos pomidorowy i dalej jak w przepisie. Też wyszło bardzo dobre.
Przesłane przez Aaasi@