
Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Muffinki z twarożkiem i brzoskwiniami
Składniki:
Ciasto:
2,5 szklanka mąki
0,75 szklanki cukru
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
Wszystkie składniki wymieszać razem w jednej misce.
100g roztopionego masła
1 szklanka mleka
2 jajka
Wszystkie składniki wymieszać razem w drugiej misce. Zawartość obu misek połączyć w jednolitą masę.
Masa twarogowa:
250g twarożku
1 jajko
16g cukru waniliowego
Twarożek rozgnieść widelcem, dodać rozmącone jajko i cukier i wszystko razem wymieszać.
Wykonanie:
Do foremki na muffinki włożyć papilotki. Do każdej nałożyć po łyżce ciasta. Na wierzch położyć masę twarogową (w takiej ilości żeby rozłożyć całość).
Na twarożek kładziemy pokrojone w kostkę brzoskwinie (ja używałam świeżych – 6 małych sztuk, ale mogą być też takie z puszki), zostawiając kilka „plasterków” do dekoracji. Na brzoskwinie rozłożyć równomiernie resztę ciasta i udekorować brzoskwiniami. Posypać po wierzchu brązowym cukrem (niekoniecznie). Muffinki piec w temperaturze 210 stopni prze 20-25 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Przesłane przez Ryma
