Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Kulebiak
Składniki:
Ciasto:
50 dag maki
szklanka mleka
3 dag drożdży
8 dag masła
2 jajka
2 żółtka
łyżka cukru
sól
Farsz:
kilogram kapusty ( białej)
2 cebule
4-5 suszonych grzybów ( ja daje więcej, bo lubimy)
5-6 łyżek masła
3 jajka ugotowane na twardo
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy polowe mąki, cukier i szczyptę soli. Mieszamy, przykrywamy i stawiamy w cieple do wyrośnięcia. Po godzinie dodajemy jedno jajko, masło, żółtka i resztę mąki. Wyrabiamy i odstawiamy do ciepłego.
Przygotowujemy farsz.
Namoczone wcześniej grzyby odcedzamy (wody nie wylewamy) i kroimy na cieniutkie paseczki. Smażymy je na łyżce masła. Siekamy cebule, dolewamy 2-3 łyżki wywaru z grzybów, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dusimy 4-5 minut. Drobno szatkujemy kapustę, dodajemy grzyby, cebulę, pozostałe masło i resztę wywaru z grzybów. Kapustę dusimy (ok. pół godziny). Studzimy, mocno odciskamy, dodajemy posiekany jajka, posypujemy szczypta gałki, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Farsz i ciasto dzielmy na dwie części. Ciasto rozwałkować na placki ok. 1 cm. Na środku każdego kładziemy farszu zawijamy. Smarujemy surowym jajkiem, kładziemy na natłuszczonej i posypanej mąką blasze, nakłuwamy w paru miejscach i znów odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do temp. ok 180 st. Przed podaniem kroimy w plastry.
Przesłane przez pasia251