Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Dżemior rabarbarowy
Składniki:
1,2 kg rabarbaru
0,5 kg cukru
skórka starta z jednej cytryny + sok z połowy.
Wykonanie:
Rabarbar myjemy, kroimy na mniejsze kawałeczki, zasypujemy cukrem i skórką, skrapiamy sokiem cytryny i odstawiamy na 2 godziny, az puści sok. Po tym czasie smażymy na malutkim ogniu, caly czas mieszając. Po ok. 30 minutach gorącą masę blenderujemy na gładką masę, jeszcze chwilkę gotujemy. Wcześniej umyte słoiki (poj. 300g) i nowe nakrętki, dokładnie wycieramy, do każdego wlewamy gorącą masę o od razu zakręcamy. Odwracamy dnem do góry i zostawiamy na noc. Na następny dzień można dżemior przenieść do spiżarki.
Z tej porcji składników wyszły mi 4 słoiczki i miseczka.
Przesłane przez Minia